Culture Workspace

Iværksætterdrømme støbt i beton

Kreative virksomheder og nye tanker om iværksætteri. Aarhus Panorama var med, da Culture Workspace, byens nye iværksætterby, blev indviet tidligere på måneden.

Valdemarsgade 18. Et nyt arbejdsfællesskab for aarhusanske iværksættere. Google Maps fortæller, at stedet ligger midt i Aarhus tæt på Scandinavian Congress Center og Musikhuset Aarhus, men det er nok de færreste, der alligevel kender til den lidt anonyme og grå betonklods på Valdemarsgade.

En hjemmelavet og anarkistisk påklæbet pil på et af kommunens skilte afslører dog, at vi er på rette vej. Turen går til stedets officielle åbning. Bygningen rummer pt. over 50 virksomheder med mere end 120 tilknyttede iværksættere. Til maj åbnes der op for endnu flere etager og kontormuligheder.

I forbindelse med åbningen tog Aarhus Panorama med ind bag den grå beton og de gule mursten for at undersøge, hvad stedet kommer til at betyde for det aarhusianske iværksættermiljø.

Vi kan arbejde alle steder
Solen rammer den røde snor foran byens nye iværksætterarbejdsplads, hvor Borgmester Jacob Bundsgaard og Rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz gør klar til at klippe snoren over. Det ville være en overdrivelse at kalde bygningen for inspirerende, men ”man må elske den på dens egne præmisser,” som formand for miljø og teknik Kristian Würtz grinende understreger i sin åbningstale.

Indenfor mødes vi af lange korridorer, som minder os om, at vi befinder os i en tidligere kommunal administrationsbygning. Her er iværksætterdrømmene støbt i beton, og bag hver en lukket dør gemmer der sig store tanker og visioner for fremtiden i små – og for det meste nystartede – virksomheder.

”Ja, her ser jo lidt kommunalt ud,” griner Alexander Christiansen fra Culture Works og slår ud med armene, da han viser os rundt i bygningen.

Det er tydeligt at selve ordet ”kommunalt” er negativt ladet i hans verden. Det smager nok lidt for meget af bureaukrati, stilstand og ”sådan-har-vi-altid-gjort-det-mentalitet”. Men man skal ikke lade sig narre. I denne kommunale spøgelsesbygning er der ved at ske nye ting, og netop Aarhus Kommune har været en vigtig spiller i processen. Valdemarsgade 18, eller Culture Workspace, som det nu er blevet døbt, er nemlig en del af et større projekt, som går ud på, at kreative miljøer i byen kan udnytte kommunens tomme lokaler. Flere af de 50 virksomheder i Culture Workspace har tidligere lejet sig ind i Ceres-bygningen, men da Via University skulle rykke ind, betød det exit for de lokale iværksættere. Blandt dem var virksomheden Culture Works, der har specialiseret sig i at skabe kreative events og koncepter.

”Vi kunne se, at det skabte rigtig mange positive ting, at vi var så mange virksomheder, som lærte hinanden at kende i Ceres-bygningen. Nu ville vi blive spredt over hele byen på små kontorer eller tilbage i folks egne lejligheder. Derfor gik vi i dialog med kommunen om at finde nogle nye lokaler til os,” forklarer Alexander Christiansen.

I dag lejer kommunen derfor bygningen ud til Culture Works til en favorabel pris. Det sikrer, at de kan udbyde åbne kontorpladser helt ned til 1.250 kroner månedligt, mens et mindre kontor koster 2.250 kroner.

”Vi står for udlejning, samtaler med nye lejere, betaler strømregningen, sikrer internetforbindelse og arrangerer netværksmøder,” fortæller Alexander Christiansen.
Han understreger desuden, at mange af virksomhederne hellere vil have et rigtig billigt kontor, hvor de kan arbejde i døgndrift end smarte og dermed dyre omgivelser.

”Vi har oplevet, at folk kan arbejde, hvor det skal være, hvis bare tingene fungerer. De har brug for internet, et skrivebord og en stol. Ikke at der står en 3D-printer på hvert et hjørne,” understreger han.

Samarbejde skaber udvikling
Når man går rundt blandt de mange kontorer hos Culture Workspace bliver man imponeret over den foretagsomhed og opfindsomhed, der findes blandt byens nyeste iværksættere. Men det store spørgsmål, der rejser sig, er samtidig, om samlingen af byens nyeste virksomheder også vil få en betydning for hele iværksættermiljøet i Aarhus?

Spørger man Alexander Christiansen og de mange virksomheder på Valdemarsgade er svaret et rungende “ja”.

”Her kan iværksætterne gøre brug af hinanden. De kan ikke kun få råd og vejledning, men de kan også købe ydelser hos hinanden, hvilket skaber et helt unikt økosystem,” forklarer Alexander Christiansen.

Og der er da heller ikke den ting, som man ikke kan få hjælp til, hvis man bevæger sig rundt i bygningen. Grafiske ydelser, smykkedesignere, tekstforfattere, programmører, tv-producenter, proceskonsulenter holder blandt andre ting i bygningen. Derudover kan de nystartede virksomheder nu også få juridisk råd og vejledning, idet også et advokatfirma er rykket ind i bygningen.

I et lokale hænger tekstildesigner Julie Havshøj Jønke sit eget tøj op på bøjler, mens der står en stor strikkemaskine i det ene hjørne. Hun har netop startet firmaet Eknhøj, og hun oplever det som en stor styrke at begynde karrieren i et hus, hvor andre har samme mindset.

”Jeg bliver inspireret af de andre, og skulle jeg få brug for det, kan jeg altid finde én, som kan lave noget grafisk eller designe en hjemmeside. Så kan jeg måske strikke en hue til dem,” griner hun.

I lokalet ved siden af står et stort klaver midt i rummet. Her møder vi Asbjørn Eggers, der har opstartet virksomheden Musikundervisning.dk, som er en ny form for privat musikskole, hvor samlingspunktet er en hjemmeside. Også han er positiv over for de nye omgivelser. Og han ser frem til at få virksomheden til at vokse yderligere de kommende år.

”Det er spændende at møde så mange forskellige nye mennesker, som hver især kan bidrage med mange nye tanker. Jeg oplever det som positivt for os at være i det her miljø,” forklarer han.

Tilbage på gangen er rundvisningen med Alexander Christiansen fra Culture Works ved at være ved vejs ende. Han er både begejstret og træt efter et hårdt opløb frem mod åbningen. Iværksætterlivet er hverken for tøsedrenge eller for folk, som vil gå hjem hver dag kl. 16. Til gengæld er det en belønning i sig selv at være med til at skabe noget nyt i Aarhus, fornemmer man.

”Jeg tror, at det vil have en positiv effekt på iværksættermiljøet i Aarhus. Det helt særlige ved Culture Workspace er, at det er et initiativ, som kommer nede fra. Det skaber en hel særlig energi her i huset, hvor alle får mulighed for at følge deres helt egen drøm,” afslutter Alexander Christiansen.

Fem spændende virksomheder i Culture Workspace

Organic Basics: Culture Works står bag dette undertøjsmærke, og pitchede senest deres ide i DR-programmet “Løvens hule” på DR. Nu kan du få leveret lækkert bæredygtigt undertøj lige til døren.

Eknhøj: Tekstildesigner Julie Havsj Jøhnke er værd at holde øje med. Hun producerer unika beklædning og maskinstrik fra kontoret på Valdemarsgade. Tøjet er endnu ikke sat i produktion.

byMARIKA: Smykkedesigner med base i Aarhus og kendt fra TV programmet ”Made in Denmark”. Hun skaber enkle håndlavede smykker, som sælges i udvalgte butikker samt på nettet.

Musikundervisning.dk: Helt i tråd med on demand-trenden i tiden, kan du nu også bestille en musikunderviser hvor og hvornår, det måtte passe dig. Asbjørn Eggers står bag den nye private musikskole, som samles under hjemmesiden musikundervisning.dk.

Trendsonline: Følg med i nyheder om startups og digitalt iværksætteri på Trendsonline. Virksomheden udnytter synergien i huset og har derfor placeret sig midt i det nye Culture Workspace.