dørvagt aarhus
Birthe Vembye

Bag uniformen

De har et job, der kræver, at de til tider er hårdhudede og forberedt på konfrontation. Kom med bag uniformen på tre mennesker, der på hver deres måde bidrager til at holde ro og orden i Aarhus’ gader.

DØRMANDEN
Jonas Bertelsen, 36 år

Har arbejdet som dørmand i 15 år. I seks af årene har han været medejer af dørmandsvirksomheden ’Guard Group’, som har 200 dørmænd ansat på landsplan.

Jeg er på en måde bodyguard for mange mennesker på en gang. Jobbet går i al sin enkelthed ud på at sikre en tryg nat for de mennesker, som er i byen.

Det begyndte som et studiejob, imens jeg læste arkæologi, for at det ikke skal være løgn. Og så tog jobbet som dørmand mere og mere over. Min ven Kasper og jeg besluttede os for, at starte vores eget firma for seks år siden.

Når jeg møder på arbejde, ser jeg frem til det fællesskab, vi har i dørmandsmiljøet. Når man har et job, der til tider kan være barskt, knytter man sig automatisk til dem, man er afhængig af, og det giver et helt specielt fællesskab. Nattelivet er et sted, hvor der er mange berusede mennesker, som tit har brug for hjælp og sikkerhed. Derfor ser jeg frem til at kunne gøre en forskel for andre mennesker.

Der er nogle stereotype forestillinger om, hvordan en dørmand er, og hvordan han ser ud og opfører sig. Det er noget af det, som vi hele tiden arbejder for at ændre ved at videreuddanne dørmændene. Vi vil gerne væk fra det stereotype billede af dørmanden. I gamle dage hed dørmanden ’udsmider’, og sådan ser vi ikke os selv. Dengang fandt man de værste af de værste til at holde ro. Så udsmiderrollen har vi kastet fra os til fordel for et mere imødekommende image, og det er vi lykkes rigtig godt med.

Jeg kan ikke rigtig se nogle negative sider ved jobbet. Men det er, fordi jeg er, den jeg er. Og fordi jeg kan holde til det. Andre mennesker ville sige, at det værste ved vores job er volden, truslerne og presset fra kriminelle. Du kan ikke komme til en ny by og agere dørmand uden at have et sammenstød med den lokale bandegruppering. Er du ballademager, narkohandler eller sexkrænker, afviser vi dig i døren, og det er dér konflikterne og sammenstødene starter. Så du skal ikke være bange af dig, hvis du vil være dørmand.

Det passer mig fint at have et job, hvor jeg skal være hårdhudet, fordi de mennesker. jeg er hårdhudet over for, tit er nogle mennesker, som har brug for at få justeret deres attitude en smule. Det er også mennesker, hvis værdier jeg ikke kan stå inde for, som blander sig med andre unge mennesker, der egentlig bare er ude for at have en god fest. Jeg har det helt fint med at være ham der siger: ’hertil og så ikke længere’, når de går for langt over for gæsterne og personalet på barerne.

Du skal selvfølgelig have en vis myndighed for at kunne være dørmand. Og så skal du fremstå imødekommende. Folk bestemmer fuldstændig selv, hvordan min reaktion skal være. Som udgangspunkt er jeg altid imødekommende, venlig og rar. Hvis du så laver noget kriminelt, gramser på en pige eller slår en stille og rolig fyr ned, så er jeg lidt hårdere. Men som udgangspunkt er jeg flink over for alle – også de slemme mennesker. Vi er ikke ude på at gøre det til en personlig kamp imod nogen som helst. Vi skal bare sørge for ro og orden.

Det særlige ved at være dørmand i aarhus er, at vi har et ekstremt godt samarbejde med politiet. I Aarhus bruger vi selvfølgelig politiet, når vi har brug for hjælp, men de er også rigtig gode til at komme ud og hilse på os. Vi spiller på samme side. Politiet ved, hvor de har os. Vi gør vores bedste for at beskytte nattelivets gæster imod kriminelle, og det samme gør politiet. Det gør Aarhus til en tryg by at feste i.

Folk bør vide, at vi dørmænd er der for deres sikkerheds skyld. Vi er uddannet inden for førstehjælp, brandbekæmpelse, magtanvendelse og konflikthåndtering. Vi er i stand til at kunne hjælpe. Er man utryg eller bange i nattelivet, kan man altså bare komme til os, og så skal vi nok hjælpe. Det er i alles interesse, at vi er der. Når man har sendt sine børn i byen, kan man sove trygt, velvidende at vi nok skal passe på dem.

FAKTA
Vidste du, at der i 2015 blev anmeldt 1145 voldsforbrydelser i Aarhus, og niveauet er dermed uændret sammenlignet med året før?

strøgvagt aarhusSTRØGVAGTEN
Nizar Atoui Hussein, 42 år

Har arbejdet som strøgvagt i 17 år, hvoraf 14 år har været hos Securitas.

Mit job består i at gå rundt på strøget og være synlig, så vi kan afværge konflikter, inden de eskalerer. Dét, at jeg er synlig i gadebilledet, er godt for butikkerne, fordi det har en forebyggende effekt.

Jeg kan godt lide at møde tidligt på arbejde. Med tidligt mener jeg, at jeg møder ind mellem én til en halv time før, jeg egentlig skulle være der. Det gør jeg, fordi jeg foretrækker at slappe af og drikke en kop kaffe, inden dagen rigtigt begynder. Jeg ved, det bliver en travl dag, så det er rart at slappe lidt af og blive helt klar. Hver eneste dag kommer der nye udfordringer, og det skal man acceptere og være forberedt på, når man står ud af sengen om morgenen. Er man det, så bliver det en god dag.

Det bedste ved mit job er, at jeg hjælper og servicerer kunder. Jeg er meget menneskelig. Alle her i byen kender mig, og det er hyggeligt. Jeg brænder for at levere en god service. Det er gennem mit arbejde, at jeg har lært at tale dansk. Jeg har kun været seks måneder på sprogskole, resten har jeg lært gennem arbejdet. For nogle år siden skulle jeg holde øje med et storcenter, og det center passede jeg på som mit eget hus. Så sagde min kone til mig, at mit arbejde fyldte for meget. Jeg brugte mere tid på centeret end med min familie.

Jeg prøver at undgå at komme i slagsmål. Det kan ikke betale sig. I mit liv tror jeg, at jeg har givet håndjern på 10 gange. Det er vigtigt at huske på, at mange af os har familie, så hvis ikke vi selv kan håndtere situationen, så kalder vi efter assistance.

Jeg er ikke så glad for at skulle være kontant, men jeg er nødt til det. Fordi der nogle gange er mennesker, der ikke forstår en besked, og så bliver jeg nødt til at være lidt hård.

I mit job skal man være serviceminded og huske at smile. Hvis jeg kommer frem til en konflikt og snakker stille og roligt til de involverede, mens jeg smiler, så har det stor betydning for, hvordan konflikten bliver løst.

Når der opstår en konflikt, så ved mange forbipasserende ikke, hvad der er sket forud for konflikten. Fra et konfliktløsningskursus har jeg lært, at jeg skal snakke lidt højt og forklare de forskrækkede forbipasserende, hvad der er sket. For desværre oplever vi rigtig ofte, at folk finder deres kameraer frem og begynder at filme situationen og dømme mig. Nogle siger; ”Nej, vagten er et fjols,” og sådan noget. Så det er nødvendigt at være tydelig omkring, hvad der er sket, så folk ikke dømmer mig.

Mit arbejde betyder meget for mig. Min kone driller mig af og til. Hun siger, at jeg er mere gift med mit job end med hende. Det er nu ikke rigtigt, men jeg elsker mit arbejde.

FAKTA
Vidste du, at der i 2015 blev anmeldt 1549 butikstyverier i Aarhus? Det er et fald på knap 15 procent i forhold til året før.

p-vagt_006_jpgP-VAGTEN
Martin Würtz, 35 år

Har været p-vagt hos Q-Park i 9 måneder.

Jeg har valgt jobbet som p-vagt, fordi der er noget frihed i arbejdet, og det kan jeg godt lide. Derudover er det ikke så fysisk hårdt. Jeg har haft nogle fysisk hårde jobs før, hvilket har medført, at jeg har haft nogle skulderskader. Derfor var jobbet som p-vagt rigtig godt for mig. Og så er arbejdet en god kontrast til, at jeg også arbejder som handicaphjælper ved siden af.

Det er selvfølgelig ærgerligt at få en afgift. Jeg har selv fået mine, og det er ikke særlig sjovt. Men der findes nogle mennesker, der er bedre til at tackle en afgift end andre, og dem er der flest af. Når folk lige får afgiften, er de sure og vil gerne have en forklaring på det, og når de har fået forklaringen, plejer de fleste at vise forståelse. Så det hører heldigvis til sjældenhederne, at jeg får nogle dårlige oplevelser.

Jeg har hørt, at p-vagterne i aarhus er betydeligt sødere end andre steder. Personligt synes jeg, at det er vigtigt som p-vagt, at man yder en god service og smiler til folk. Vi prøver at give afgifterne på en ordentlig måde, for tingene skal være i orden. Det er også derfor, vi tager rigtig mange billeder. Jeg giver for eksempel ikke afgifter, hvis folk holder på stregen.

Jeg har det egentlig okay med at have et job, hvor jeg af og til skal være hårdhudet – for jeg prøver at være en imødekommende p-vagt ved at snakke pænt til folk. Vi guider jo også rigtig mange folk hen til p-pladser og lige husker dem på, at de skal stille p-skiven, inden de går fra bilen. Det er også en del af vores job. Det er vigtigt for mig, at man ser mig som en af de flinke p-vagter, der giver en god service.

Jeg synes ikke, at man som p-vagt skal rende rundt med armene over kors og se sur ud. Det kommer man ikke særlig langt med. Man kan sagtens give afgiften på en pæn måde.

Jeg møder masser af fordomme omkring mit job. Der er jo ikke særlig mange, der kan lide p-vagter. Det er også helt i orden. De har jo deres holdning. Fordommene går ud på, at vi er pengegriske og nogle onde mennesker.

Skulle der opstå en konflikt, kan vi bruge vores overfaldsalarm, som vi altid går rundt med. Jeg har aldrig været nødsaget til at bruge min, men den er rar at have med.

Andre bør vide, at jobbet som p-vagt ikke er så slemt, som man gør det til. Vi er jo bare mennesker, og det er et job for os. Vi giver ikke afgifter for at gøre folk sure, men fordi der er problemer med pladsmangel. Vi kan ikke have en familie, som blokerer en p-plads ved supermarkedet en hel dag. Hvor skal kunderne så holde? Det er der mange folk, der glemmer. Altså, at der er logik bag. Så husk at være venlig mod p-vagten, for det kan være, at han ved, hvor der er en tom plads næste gang, du kommer forbi.

FAKTA
Vidste du, at mere end hver fjerde aarhusianer har fået en p-afgift? Knap 60 procent af dem, der har fået en p-afgift, svarer, at det har fået dem til at ændre adfærd.