Marie Bentzon Sørensen

Kampgejst, kulde og klorvand

Under sommerens OL i Rio tog danske svømmere ikke kun medaljer med hjem til Danmark, men også hæder og ære i en af de Olympiske Leges allerældste discipliner, svømning. Vi har besøgt de aarhusianske svømmetalenter for at tage temperaturen på byens kærlighed til klorvandet.

Klokken er 05.58. Det er tirsdag morgen først i oktober, og det meste af byen sover endnu. Det gælder dog ikke de mest talentfulde svømmere i AGF Svømmeklub. Udendørs står de samlet på iskolde betontribuner og får den sidste peptalk af cheftræner Bjørn Sørensen inden dagens første træningspas begynder.

”Alle er i inden hel!” råber han med blikket rettet mod de røde tal på det ivrigt løbende digitalur på bassinets kant.

Få øjeblikke senere ligger de mange svømmere og kværner baner. Frem og tilbage. Den ensformige lyd af hænder der rammer vand høres i det uendelige.

Trods en lufttemperatur på kun 8 grader træner AGF’s konkurrencehold stadig udendørs. Det indendørsbassin er under renovation og gaber stort og tomt på den anden side af den plastic, der adskiller de to bassiner. De i alt 17 svømmere på AGF’s førstehold træner op mod 24 timer om ugen og dertil kommer både styrketræning, omklædning og stævner i weekender og ferier. Når man er i toppen af dansk svømning, er der ikke plads til pauser.

svoemning4Et dampende bassin i morgenluften
Cheftræner Bjørn Sørensen står på kanten og styrer slagets gang denne oktober morgen.

”Hvis du fryser, må du jo enten svømme lidt hurtigere eller tisse i vandet,” joker han ned til én, mens en anden får omsorgen serveret anderledes:

”Hvordan går det? Har du fået varmen?”

Det mærkes tydeligt, at han kender hver enkelt svømmer og ved, hvordan han bedst hjælper dem gennem morgenens træningspas. De 17 svømmere skal igennem 5,2 kilometer denne tidlige tirsdag morgen.

”Det bliver jo let lidt lakridstræning, når det er så koldt,” siger træner Bjørn Sørensen, der ville ønske, kommunen kunne skaffe klubben bedre forhold under renoveringen. Men selvom der er bred enighed blandt både trænere og svømmere om, at det er lige lovlig koldt at træne udendørs i oktober, så kommer der intet brok fra det dampende bassin. Her tager det ene tag det andet, og ved kanten vender svømmerne med en elegant kolbøtte.

svoemning5Svømning, skole og alt det andet
”29,6 på Emma og 9,9 på August,” Bjørn Sørensen står med stopuret og tager mellemtider på svømmerne.

Så sætter han dem i gang igen: ”2-1-jep.”

Mange af de svømmere, der lige nu ligger og crawler blodet varmt, er på specielle talentaftaler gennem Elite Sports Akademi Aarhus, hvilket betyder, at de får mulighed for at tilpasse skolen efter deres træning. Elite Sports Akademi Aarhus er et kommunalt tilbud for unge elitesportsudøvere, der gerne vil have en uddannelse samtidig med, at de har ambitioner for deres sport. Cheftræner Bjørn Sørensen er glad for de unges muligheder for at prioritere sporten uden at gå glip af det faglige.

”Vi har for eksempel flere svømmere, der i dag træner morgentræning fra 8-10 i stedet. Det hjælper dem med at få det hele til at gå op i en højere enhed,” forklarer han.

På bassinkanten er det så småt begyndt at blive lyst, og træningen er ved at være ved vejs ende. De fleste af svømmerne haster nu mod omklædningen for at være klar til de første timer på skolebænken. Alle som én husker de at sende træner Bjørn Sørensen et:

”Tak for i dag, vi ses i eftermiddag-farvel”.

svoemning1Mellem røde og hvide plasticbøjer
Allerede klokken 15.00 står AGF’s førstehold igen samlet ved betontribunerne. De varmer op. Hopper, løber og laver englehop. Svinger armene. Om en halv time begynder dagens andet træningspas. Denne gang venter et program på 6 kilometer. Stemningen på kanten er høj. Dagens skole er overstået for de fleste, og de bunker af lektier, der sikkert ligger og venter forude, synes langt væk lige nu.

”Kom så i gang? Du er så doven, du er.”

Tonen er drilsk og kærlig svømmerne imellem. Præcis på samme måde som inden morgentræning rettes Bjørn Sørensens blik mod de røde tal på digitaluret, og inden hel er de alle forsvundet ned i det klare klorvand. De ensformige plask begynder igen. Mellem røde og hvide plasticbøjer ligger svømmerne fordelt på 4-5 baner. Piger og drenge mellem hinanden, er de fælles om eftermiddagens program.

svoemning3En fornemmelse for vand
Alle er de nået hele vejen til AGF’s førstehold og på den måde bevist, at de har både disciplin og talent. Ifølge træner Bjørn Sørensen handler det både om det atletiske talent, fornemmelsen for vand og evnerne til at planlægge sit liv, når man som træner skal forudse, hvem der for alvor kan komme langt inden for svømning.

”Dem, der virkelig bliver gode, har for det første en god fornemmelse for vand. De er atletiske og ser nærmest ud til at være skabt til at bevæge sig i det. Men ikke mindst skal de også have disciplin nok til at træne meget og evne at få det hele til at fungere. Du kan sagtens have talentet for at ligge i vandet, men hvis du ikke kan få 9 x 2 timers vandtræning, 3 timers styrketræning, skole, kæreste og alt det andet ved siden af til at gå op, så når du aldrig helt til tops,” forklarer han.

Og netop det med at få det hele til at gå op i en højere enhed er en af de store udfordringer ved at træne 9-10 træningspas om ugen. De svømmere, der lige nu er i gang med eftermiddagens 6 kilometer, har netop denne evne. Dag ud og dag ind kommer de til træning for at hoppe i bassinet og følge dagens program. De træner sammen, tager til stævner sammen og følger hinandens op- og nedture. I en fælles kærlighed til sporten, deler de viljen til at bruge al deres fritid i klorvandet, i kampen om at blive de bedste.


3 SVØMMENDE STJERNESKUD

nielsI finalen til de paraolympiske lege
Selvom Niels Korfitz-Mortensen på 21 år mangler dele af begge arme, holder han trit med de allerbedste svømmere på AGF’s førstehold. Det betyder ikke mindre end 24 timers træning fordelt over 9 træningspas hver eneste uge. I sommer bragte Niels Korfitz-Mortensen flotte resultater med hjem til klubben fra de Paralympiske Lege i Rio. Det 21-årige svømmetalent havde kvalificeret sig i hele fem løb og fik finaleplaceringer i både 200 medley og 100 ryg. ”Det var helt vildt at svømme et så vigtigt løb foran mere end 15.000 tilskuere, der hepper og råber,” fortæller Niels Korfitz-Mortensen stolt. Sommerens Paralympiske Lege er den største oplevelse med sporten, han nogensinde har haft. Glæden ved svømning fandt Niels Korfitz-Mortensen allerede i en tidlig alder i ungdomsklubben i Randers. ”I og med, at jeg er handicappet er det også fedt, at det er en sport, jeg kan dyrke uden hjælpemidler. Jeg træner på lige fod med de andre,” fortæller han. Det skorter da heller ikke på ambitioner hos Niels Korfitz-Mortensen, der drømmer om medaljer til de Paralympiske Lege i Tokyo i 2020. ”Medaljer i 2020 er drømmen, det er klart,” slutter han, inden han må ud at klæde om for at nå eftermiddagens træning.

 

peterNordens bedste på åbent vand
Peter Mandrup Madsen blev ved med at træne efter Danmarksmesterskaberne i år. Nu gjaldt det om at finde alle kræfter frem til Nordiske Mesterskaber i Åbent Vand. ”Efter DM i sommer svømmede jeg videre for at være klar til Nordiske,” fortæller han og fortsætter: ”At svømme Åbent Vand er ret nyt i Danmark, så alle der var med til Danmarksmesterskaberne i den længste distance 1500 fri fik tilbuddet om at prøve det.” Peter Mandrup Madsen skulle vise sig at have talent for de åbne vidder og blev det første år, han deltog i DM, udtaget til Nordiske Mesterskaber. Sidste år vandt han så guld for juniorer på 10 kilometer, og i år gik han hele vejen og vandt Nordiske Mesterskaber for seniorer på 5 kilometerdistancen. Det 19-årige AGF-talents taktik er at svømme så meget af løbet som muligt alene. ”Jeg ved, at hvis feltet bliver splittet op, og alle ligger og arbejder hver for sig, så er jeg bedst. Det er sværere for mig at vinde, hvis feltet er samlet, og løbet afgøres af en sprint,” forklarer han. Selvom Peter Mandrup Madsen er glad for at svømme Åbent Vand, er han dog lidt i tvivl om, det fortsat er her, han vil satse: ”Jeg synes, det er fedt at svømme Åbent Vand, men i Danmark er det bare større at svømme i bassin, så det vil jeg i hvert fald også fortsætte med.”

 

trineJunior-rekordholder og stjerneskud
Trine Kjøngerskov er den hurtigste 16-årige pige i Danmark nogensinde på distancen 200 butterfly. En distance, der selv blandt svømmere, er kendt som en af de hårdeste. ”Jeg var helt vildt stolt, da jeg slog min danmarksrekord. Jeg slog faktisk ny rekord to gange til to forskellige stævner,” fortæller Trine Kjøngerskov, der netop er skiftet fra Herning Svømmeklub til AGF for at optimere sine muligheder for at nå helt til tops. ”Når jeg kigger på AGF, er niveauet simpelthen bare højere, og så har klubben Bjørn Sørensen som træner. Alle kender ham. Han er en rigtig god træner,” mener Trine Kjøngerskov, der trods det store talent, holder ambitionerne helt nede på jorden. ”Hver sæson spørger jeg mig selv, hvad jeg gerne vil opnå, og så stiler jeg efter det. Hvis jeg stiler alt for langt ud i fremtiden, kører jeg let sur i det. På den her måde kører jeg hele tiden på en succes,” forklarer hun.